Travel Grant: Femke Maij (Zwitserland)

Tijdens mijn promotie bij dr. Eli Brenner en professor Jeroen Smeets aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit, doe ik onderzoek naar het mislokaliseren van objecten rondom het moment van beweging. Mensen zijn over het algemeen slecht in het lokaliseren van kort gepresenteerde objecten rondom het moment van snelle bewegingen. Deze systematische fouten onderzoek ik met name door de perceptie van de locatie van flitsen rondom het moment van snelle oogbewegingen (saccades) te testen. De fouten die hierin gemaakt worden vinden niet alleen plaats tijdens een saccade maar ook al een tijdje voordat je oog begint te bewegen. Zeer recent hebben we een model bedacht om deze mislokalisatie te verklaren.

Met behulp van de VVB-BMT reisbeurs ben ik op twee labbezoeken geweest in Zwitserland. Het doel van de bezoeken was dat ik een beeld kon vormen van de mogelijkheden die ik heb als onderzoeker. 

Als eerste ben ik op bezoek gegaan bij professor Michael Herzog en zijn lab aan de  ʻÉcole  polytechnique fédérale de Lausanneʼ (EPFL). Daar heb ik een rondleiding gehad op het lab. Verder heb ik een aantal promovendi gesproken die vergelijkbaar onderzoek doen, hoewel op een totaal andere manier. Dit was zeer interessant. Verder heb ik met Michael Herzog gesproken over mijn werk en over mogelijkheden in de toekomst met betrekking tot een eventuele postdoc positie. Doordat Michael Herzog de organisator was van het  ʻEuropean Conference for Visual Perceptionʼ (ECVP)  heb ik daar ook geholpen met wat voorbereidingen voor het  congres. Aan het eind van het congres ben ik uitgenodigd voor het labdiner aan het eind van het congres. 

Op de ECVP heb ik een deelnemer  geïnitieerd symposium georganiseerd, waarin 6 onderzoekers (inclusief ikzelf) spraken over de complexiteit van visuele stabiliteit. De presentatie die ik heb gegeven werd erg leuk ontvangen met verschillende  goede  vragen na afloop. Ook de andere presentaties waren een succes. 

Na het congres ben ik op bezoek geweest bij professor Dirk Kerzel en zijn lab aan de  ʻUniversité de Genèveʼ. Daar heb ik een rondleiding gehad en met verschillende promovendi gesproken. Verder heb ik met Dirk Kerzel gesproken over zijn onderzoek en mijn huidige onderzoek. Dit heeft me veel inzicht gegeven in verschillende mogelijkheden als onderzoeker.

Beide labbezoeken waren zeer waardevol. Ik heb me goed kunnen oriënteren en verdiepen in de mogelijkheden die ik heb en ik ben erg dankbaar voor de VvB-BMT beurs die deze ervaring mede mogelijk heeft gemaakt.